21 Νοέμβριος, 2018
elen
Αρχική » Αξιοθέατα » Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου

Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου

Βιομηχανικό Μουσείο

Βιομηχανικό Μουσείο

Το Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου εγκαινιάστηκε το 2000. Στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο χρωματουργίας ( Κατσιμαντή) και είναι κτήριο κατασκευής του 1888 περίπου. Βρίσκεται στην Γ. Παπανδρέου 11 απέναντι από το Νοσοκομείο.
Τα κτήρια του Μουσείου:

Χρωματουργείο Κατσιμαντή

Στεγάζει σήμερα τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου. Το εργοστάσιο Κατσιμαντή βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης, στην οδό Γ. Παπανδρέου 11, δίπλα στην πλατεία Ηρώων.

Σκαγιοποιείο Αναιρούση

Πρόκειται για το μοναδικό σκαγιοποιείο του είδους που σώζεται στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2010 που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, οι επισκέπτες μπορούν να αποκτήσουν μια βιωματική εμπειρία για τον τρόπο και τις συνθήκες που γινόταν η παραγωγή σκαγιών από μόλυβδο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Τα μόνιμα εκθέματα του μουσείου είναι μηχανήματα από διάφορα εργοστάσια και βιοτεχνίες του νησιού. Ο εξοπλισμός του βυρσοδεψείου, τα μηχανήματα των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας, τα εργαλεία υαλουργίας, τα εργαλεία ναυπηγικής, τα μηχανήματα και τα δείγματα τυπογραφίας είναι αυτά που θα σας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Ακόμη εκτίθενται διάφορες εφημερίδες της εποχής, πολεοδομικοί χάρτες, αρχιτεκτονικά σχέδια και πίνακες ζωγραφικής Συριανών καλλιτεχνών του 19ου αιώνα.

Η μόνιμη έκθεση που παρουσιάζεται στο ισόγειο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης αναπτύσσεται σε έξι ενότητες, οι οποίες στεγάζονται στις αντίστοιχες αίθουσες:

Αίθουσα 1 : Η πόλη των προσφύγων
Αίθουσα 2 : Άνοιγμα στον κόσμο
Αίθουσα 3 : Οι τέχνες της θάλασσας
Αίθουσα 4 : Ελληνική Ατμοπλοΐα – Νεώριο
Αίθουσα 5 : Βιομηχανική απογείωση
Αίθουσα 6 : Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων

Αναλυτικά μερικά από τα σπάνια εκθέματα:

  • Μια ξύλινη κολώνα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στην είσοδο του μουσείου.
  • Το ιστορικό κατάστημα γυναικείων νεωτερισμών του Κ. Χαραλαμπίδου (ισόγειο μέγαρου Πετρίτζη, αρχές 20ού αιώνα) στην αίθουσα του εμπορίου “ Άνοιγμα στον κόσμο
  • Χειρόγραφα σχέδια από το αρχείο της οικογένειας Γεωργίου Μαυρίκου , μια από της σημαντικότερες οικογένειες καραβομαραγκών του νησιού, αλλά και διάφορα εργαλεία της δουλειάς τους βρίσκονται στη αίθουσα <Τέχνες της Θάλασσας>.

Εκθέματα που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του μουσείου :

  • Ο τροχός του ατμόπλοιου “ Πατρίς „ 1868, όπως ανασύρθηκε από το βυθό . Σπάνιο δείγμα ναυπηγικής τέχνης . Ο τροχός αποτελεί ένα πολύπλοκο αντικείμενο δεδομένου του μεγέθους του ( διάμετρος 3μ., ύψος 6μ. και βάρος 14-16 τόνων )και των υλικών κατασκευής του (χάλυβας και ξύλο).
  • Μηχανήματα βαρέου τύπου που είχαν χρησιμοποιηθεί στα μηχανουργεία της Ερμούπολης Διάφορα μηχανήματα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στο Νεώριο.

Εικόνες

Δείτε τη συλλογή εικόνων για το Βιομηχανικό Μουσείο
[google_map location_id=»1458″ height=»250px» /]

Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.Τα απαραίτητα πεδία είναι μαρκαρισμένα *

*