24 Σεπτέμβριος, 2018
elen
Αρχική » Αξιοθέατα » Εξωκλήσια

Εξωκλήσια

Ι.Ν. Παναγίας της Μαλλιανής ή Αμαλλιανής

Ι.Ν. Παναγίας της Μαλλιανής ή Αμαλλιανής

Τα πολυάριθμα καθολικά εξωκλήσια, που βρίσκονται διεσπαρμένα στην ύπαιθρο της Σύρου, αποτελούν μνημεία της θρησκευτικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Μερικά έχουν μεγάλη ιστορική αξία, διότι χτίστηκαν πάνω στα θεμέλια αρχαίων ναΐσκων, τα ερείπια των οποίων είναι εντοιχισμένα στις βάσεις των εξωκλησιών αυτών. Επίσης, η τέλεση σε αυτά πανηγυριών για τον εορτασμό Αγίων του χριστιανισμού, μετά την επικράτησή του στη Σύρο, αντικατέστησε τις ειδωλολατρικές εκδηλώσεις προς τιμήν των διαφόρων θεών και ηρώων της αρχαιοελληνικής θρησκείας.

Οι Συριανοί συνέχισαν να κατασκευάζουν τα εξωκλήσια τους με τον χαρακτηριστικό δομικό τρόπο των προϊστορικών θολωτών τάφων που ανακαλύφθηκαν, κυρίως, στην περιοχή της Χαλανδριανής Απάνω Μεριάς στα τέλη του 19ου αιώνα: οι πλάγιοι τοίχοι τους συγκλίνουν προς την οροφή, η οποία σκεπάζεται με σχιστολιθικές πλάκες. Γι’ αυτό, εικάζεται ότι τα εξωκλήσια χρησιμοποιούνταν αρχικά ως υπέργειοι οικογενειακοί τάφοι. Σήμερα, υπάρχουν αρκετά εξωκλήσια που διατηρούν την ιδιαίτερη αυτή αρχιτεκτονική μορφή. Με τις κατά καιρούς, όμως, επισκευές, πολλά από αυτά έχουν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις.

Τα περισσότερα από τα παλαιά εξωκλήσια της Σύρου βρίσκονται στο εσωτερικό του νησιού, λόγω καταστροφής των παραλιακών κατά τις πειρατικές επιδρομές του παρελθόντος. Είναι, κυρίως, αφιερωμένα στην Παναγία και σε Αγίους Μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπως: Αικατερίνη, Αιμιλιανός, Γεώργιος, Δημήτριος, Θεόδωρος, Κήρυκος, Κοσμάς και Δαμιανός, Κυριακή, Λαυρέντιος, Μάμας, Μαρίνα, Παντελεήμων, Στέφανος κ.ά.

Το γεγονός αυτό συνιστά μία, ακόμη, απόδειξη για την παλαιότητα της εποχής ίδρυσης των συριανών εξωκλησιών.

Εικόνες

Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών με τα Καθολικά Εξωκλήσια

Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.Τα απαραίτητα πεδία είναι μαρκαρισμένα *

*