18 Ιανουάριος, 2019
elen
 • Ερμούπολη

  Η περιοχή Βαπόρια στην Ερμούπολη

 • Δημαρχείο Ερμούπολης - Σύρου

  Το επιβλητικό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη στο κέντρο της Ερμούπολης

 • Ερμούπολη

  Απόγευμα στην Ερμούπολη. Στο βάθος φαίνεται η εκκλησία της Αναστάσεως

 • Λιμάνι

  Το λιμάνι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Ερμούπολη

Η πρωτεύουσα της Σύρου και του Νομού Κυκλάδων. Η Ερμούπολη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σύρου και είναι γνωστή για το ναυπηγείο της και το σημαντικό λιμάνι της. Η ονομασία της πόλης δόθηκε προς τιμή του αρχαίου θεού του εμπορίου, Ερμή. Παλιότερα υπήρξε βιομηχανικό, ναυτιλιακό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, ενώ πλέον αποτελεί γραφικό θέρετρο.

Άρχισε να κατοικείται περίπου το 1822 από πρόσφυγες που μετοίκισαν στο νησί, από την Μ. Ασία, την Κρήτη, τη Χίο και τα Ψαρά. Το 1833, λίγα χρόνια από  τη στιγμή που έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στο νησί, χτίστηκε το πρώτο Δημόσιο Γυμνάσιο της Ελεύθερης Ελλάδας. Μάλιστα στο γυμνάσιο αυτό φοίτησε αρκετά χρόνια μετά ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Την ίδια περίοδο ιδρύθηκαν τα εργοστάσια βυρσοδεψίας και κατασκευάστηκε το λιμάνι του νησιού.

Από το 1840 η Ερμούπολη γνώρισε μια ραγδαία εμπορική ανάπτυξη. Με αρκετά εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, ταρσανά και διάφορες βιοτεχνίες, η Ερμούπολη έγινε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Ελλάδας. Περίπου το 1850 άρχισαν να χτίζονται η συνοικία Βαπόρια στον Αγ. Νικόλαο και τα άλλα επιβλητικά κτήρια της πόλης όπως το Δημαρχείο και το Θέατρο Απόλλων.
Η Ερμούπολη συνδέεται καθημερινά ακτοπλοϊκώς με τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου, ενώ τακτικά είναι τα δρομολόγια προς τα γύρω νησιά. Στην Ερμούπολη μπορείτε επίσης να φτάσετε και αεροπορικώς.

Είναι ένα πολύ δημοφιλές μέρος και σας παρέχει όλες τις ανέσεις που θα θέλατε να συνδυάσετε για ολοκληρωμένες διακοπές. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι πολύ ανεπτυγμένη τουριστικά. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν όλων των ειδών τα μαγαζιά για να συνδυάσετε τις διακοπές σας με τα ψώνια. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την παλιά αγορά για να προμηθευτείτε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Στην κοσμοπολίτικη Ερμούπολη χτυπάει η καρδιά του καλοκαιριού όσον αφορά την νυχτερινή διασκέδαση. Είναι το πιο καυτό σημείο. Κατά μήκος της παραλιακής θα συναντήσετε αρκετές καφετέριες, μπαρ και ταβερνάκια που παραμένουν ανοιχτά ως αργά. Επίσης, στο κέντρο της Ερμούπολης θα βρείτε το Καζίνο της Σύρου.

Σημείο αναφοράς της πόλης είναι η Πλατεία Μιαούλη με το Δημαρχείο. Στο Δημαρχείο στεγάζονται οι περισσότερες υπηρεσίες του Δήμου αλλά και τα δικαστήρια. Μια βόλτα μέσα στο κτήριο, και θα εντυπωσιαστείτε από τις τεράστιες σκάλες, τα ψηλά ταβάνια, τα μάρμαρα και τους ραβδωτούς κίονες. Παραπλεύρως, στο ίδιο κτήριο με την Δημαρχεία θα συναντήσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο αντιγράφων Κυκλαδίτικης τέχνης, την βιβλιοθήκη, το Πνευματικό Κέντρο (πρώην Λέσχη Ελλάς). Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το θέατρο Απόλλων και ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου. Αξίζει ακόμα να επισκεφτείτε τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται το ομώνυμο έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).

Η Ερμούπολη περιλαμβάνει όλα τα είδη των καταλυμάτων για την διαμονή σας. Προσφέρει μια θαυμαστή ποικιλία από ξενοδοχεία, studios, επιπλωμένα διαμερίσματα παράκτια ή μη. Μερικά από αυτά βρίσκονται στο κέντρο και άλλα είναι σκαρφαλωμένα στους πρόποδες του λόφου.

Μπορείτε να μετακινηθείτε μέσα στην πόλη με τα mini bus του Δήμου. Θα βρείτε εταιρίες για να ενοικιάσετε αυτοκίνητα, ποδήλατα και μηχανάκια. Εάν χρησιμοποιήσετε το δικό σας μεταφορικό μέσο υπάρχουν δημοτικοί σταθμοί πάρκινγκ. Στο λιμάνι βρίσκεται ο σταθμός των ΚΤΕΛ και των ΤΑΧΙ Σύρου. Τέλος, εάν διαθέτετε κάποιο σκάφος μπορείτε να το αγκυροβολήσετε εκεί.

Εικόνες

Δείτε τη συλλογή φωτογραφίας για την Ερμούπολη.  Η όμορφη πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

[google_map location_id=»4189″ height=»250px»/]
Η πρωτεύουσα της Σύρου και του Νομού Κυκλάδων. Η Ερμούπολη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Σύρου και είναι γνωστή για το ναυπηγείο της και το σημαντικό λιμάνι της. Η ονομασία της πόλης δόθηκε προς τιμή του αρχαίου θεού του εμπορίου, Ερμή. Παλιότερα υπήρξε βιομηχανικό, ναυτιλιακό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, ενώ πλέον αποτελεί γραφικό θέρετρο. Άρχισε να κατοικείται ...

Γενική εικόνα

Παραλία - 30%
Φαγητό - 87%
Διαμονή - 90%
Αγορά - 100%

77%

Περίληψη: Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος για κάθε επισκέπτη της Σύρου.

Βαθμολογία Χρήστη: 3.29 ( 5 ψήφοι)
77

Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.Τα απαραίτητα πεδία είναι μαρκαρισμένα *

*