21 Νοέμβριος, 2018
elen
Αρχική » Αξιοθέατα » Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής

Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής

Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής

Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής

Ο Ναός της Άγιας Παρασκευής, βρίσκεται στην θέση «Ξυλοκοπή» πάνω από τον λόφο της Άνω Σύρου, δεσπόζει εκεί ως ναίδριον από αρχαιοτάτων χρόνων και πιθανών να ήταν διαδελυμένη παλιά Μονή από την Βυζαντινή Εποχή.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, από τις τρεις Ορθόδοξες εκκλησιές που υπήρχαν στην ύπαιθρο του νησιού μας, μονό της Άγιας-Παρασκευής δεν μετατραπεί σε Καθολική και παρέμεινε μόνιμος στην Ορθοδοξία και έτσι, από έγγραφο του 1792, μαθαίνουμε ότι αποφασίστηκε η κατασκευή οστεοφυλακίου για την φύλαξη των οστών των Ορθόδοξων κατοίκων του νησιού μας.

Η παλιά μικρή εκκλησία με τις συνεχείς ανακαινίσεις και την φροντίδα των Συριανών, διασώθηκε μέχρι τα μισά του19ου αιώνα, όποτε περιήλθε στον Ψαριανό Γεώργιο Πιπίνι (απόγονο του ένδοξου μπουρλοτιέρη, συνεργάτη του Κανάρη). Εκείνος αλλά και ο Συριανός λαός με δωρεές και εργασίες βοήθησαν οικονομικά τον Γέροντα Διονύσιο, (από τους τελευταίους Διδάσκαλους του Γένους), να ανοικοδομήσει στην θέση του παλαιού, τον μέχρι σήμερα μεγαλόπρεπη ναό, που υπήρξε , για μια εικοσαετία περίπου, το Καθολικό λαμπρού Κοινοβίου Μοναστηρίου, με αρκετούς μοναχούς υπό την ηγουμενεία του Γέροντα Διονυσίου.
Τον Ιούλιο του 1901 ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός επισκέφτηκε την τότε μονή της Άγιας Παρασκευής οπού άγιασε και ευλόγησε το νησί μας.
Κρατηθέν του Ναού υπάρχει ιδρύον των Αγίων-Πάντων, στο οποίο φυλάσσονταν τα οστά των θυμάτων του συριανού πλοίου «ΕΥΝΟΜΙΑ»,που κάηκε το 1871, ανάμεσα σε αυτά και της κόρης του Πιπίνου, Ελένης.

Το 1884 ο ναός μεταβιβασθεί στον Επίσκοπο Σύρου Μεθόδιο Παπαναστασόπουλο, το 1942 επωλήθη στον Παναγ. Ζαφειρόπουλο και έπειτα περιήλθε στην ιδιοκτησία των πλοιοκτητών Ιωάννη και Ελένης Βατή.

Σήμερα ο Ναός της Άγιας Παρασκευής ανήκει στην αξιότιμη οικογένεια του κου Αθανασίου Μαρτίνου, που με την αμέριστη γενναιοδωρία του, συνεχίζει να προσφέρει σε όλους την δυνατότητα να επισκέπτονται τον Ναό και να συνεχίζουν να λαμβάνουν από εκεί, δύναμη και ελπίδα, όπως κάνουν εδώ και αρκετούς αιώνες.

Οι πληροφορίες προήλθαν από την Φραγκίσκα και Άννα Ραβιόλου, κατοίκους της Αληθινής.

Εικόνες από το Ναό Αγ. Παρασκευής

Εικόνες από το Ναό Αγ. Πάντων

[google_map location_id=»7753″ height=»250px»/]

Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.Τα απαραίτητα πεδία είναι μαρκαρισμένα *

*