18 Ιανουάριος, 2019
elen
Αρχική » Αξιοθέατα » Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία

Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία

Ναός Προφήτη Ηλία

Ναός Προφήτη Ηλία

Στον κεντρικό λόφο του χωριού Επισκοπείο δεσπόζει ο κατάλευκος Ιερός Ναός Προφήτου Ηλίου του Θεσβίτου. Στην Δυτική κύρια πύλη και άνωθεν του Προναού ευρίσκεται εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή στην οποία αναγράφονται τα κάτωθι:
«Ο ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΛΑΜΠΡΩΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΕΚ ΚΩΜΗΣ ΓΟΥΡΑΣ ΑΞΙΟΥ ΓΟΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΕΙΝΗΣ ΘΕΑΣΣΑΛΙΑΣ. ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕ ΑΥΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΕ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ. ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗ ΔΕ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΤΟΥ ΝΥΝ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΣΥΡΟΥ ΤΕ ΚΑΙ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΑΝΙΗΛ ΚΛΕΙΝΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΧΙΟΥ ΕΝ ΜΗΝΙ ΙΟΥΛΙΩ ΤΟΥ Α.Ω.Δ.Ε. ΕΤΟΥΣ».

Από ότι λοιπόν προκύπτει εκ της επιγραφής, ο πρώτος μικρός Ναός για να ευρίσκεται σε κατάσταση κατεδάφισης σημαίνει ότι θα πρέπει να είχε κτισθεί στα τέλη του 17ου αιώνος με αρχάς του 18ου.

Σήμερα η κατάσταση του Ναού είναι αρίστη τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Το εσωτερικόν του Ναού εμπλουτίζεται με θαυμάσιες εικόνες, δε το Τέμπλον και άνωθεν της Ωραίας Πύλης οι έξοχες ζωγραφικές εικόνες του περίφημου ζωγράφου ΝΕΣΤΟΡΑ ΒΑΡΒΕΡΗ με την αριστουργηματική αναπαράστασης της Αποκαθηλώσεως λαμπρένουν το εσωτερικό του Ναού και αγαλλιάζουν τους οφθαλμούς των προσκυνητών.

Εικόνες

Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών απο τον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία

[google_map location_id=»1636″ height=»250px»/]

 

Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.Τα απαραίτητα πεδία είναι μαρκαρισμένα *

*