18 Ιανουάριος, 2019
elen
Αρχική » Αξιοθέατα » Καθεδρικός Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Καθεδρικός Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Ι.Ν Αγ. Γεωργίου

Καθεδρικός Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου ή Σαν Τζώρτζης βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Άνω Σύρου. Από το 1650 περίπου είναι η Μητρόπολη των Καθολικών. Είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής και διαθέτει μαρμάρινη τράπεζα.
Η πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη του καθεδρικού ναού της Σύρου ανάγεται στο έτος 1170. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μαρμάρινη επιγραφή, που αναφέρει την επισκευή του ναού κατά το έτος 1200. Το 1598 επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε.

Στην επιδρομή του οθωμανικού στόλου το 1617 ο ναός καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του. Οι εργασίες για την αποκατάστασή του διήρκεσαν πολλά χρόνια και τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από την αρχαία πόλη της Σύρου. Τα έτη 1661 και 1705 έγιναν σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις.

Τη σημερινή του μορφή πήρε μετά την κατεδάφιση του παλαιού κτηρίου το 1832 και την εκ θεμελίων ανοικοδόμησή του από τον Τηνιακό αρχιτέκτονα Χατζησίμο. Τα εγκαίνια του νέου ναού έγιναν το 1834 ενώ το κωδωνοστάσιο χτίστηκε το 1855.

Αποτελείτε από το κυρίως Ναό, το βαπτιστήριο (παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού), τη Σακρεστία (σκευοφυλάκιο), το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου, την αίθουσα φιλοξενίας, και το Επισκοπικό παλάτι.

Η μεγάλη εικόνα του Αγίου Γεωργίου στο Ιερό είναι έργο Γερμανίδας ζωγράφου και τοποθετήθηκε το 1854. Εδώ, φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελπίδος, η οποία έσωσε τον πληθυσμό της Άνω Σύρου από επιδημία χολέρας τον Αύγουστο του 1854. Επίσης στο Ναό βρίσκεται και το πορτρέτο του Επισκόπου Ανδρέα Κάργα που βασανίστηκε και απαγχονίστηκε από τους Τούρκους μαζί με τον γραμματέα του.

Τα αγάλματα, οι εικόνες και οι τοιχογραφίες είναι φτιαγμένα από Ιταλούς καλλιτέχνες.

Το 2012 έγινε μερική καταστροφή από κεραυνό σε μέρος του ναού και στο καμπαναριό του και μέχρι και σήμερα γίνονται εργασίες αποκατάστασής του.

Ο ναός εορτάζει στις 23 Απριλίου.
[google_map location_id=»1643″ height=»250px»/]

Ένα σχόλιο

Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.Τα απαραίτητα πεδία είναι μαρκαρισμένα *

*