18 Ιανουάριος, 2019
elen
Αρχική » Αφιερώματα » Μάρκος Βαμβακάρης

Μάρκος Βαμβακάρης

Μάρκος Βαμβακάρης

Μάρκος Βαμβακάρης

Όλα τα παρακάτω είναι γραμμένα από το 1992 από τις προσωπικές μου σημειώσεις και τα έχει αφηγηθεί ο Κυρ Αρτέμης «Ό Νερουλάς», ένας από τους τελευταίους εν ζωή τότε φίλους του Μάρκου Βαμβακάρη.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε στις 10 Μάιου 1905 στην Άνω Σύρο στην περιοχή Σκαλί. Ήταν το πρώτο παιδί από τα έξι που είχε η οικογένειά του. Φτωχή οικογένεια που ασχολία τους ήταν οι αγροτικές εργασίες. Το παρατσούκλι του πατέρα του ήταν Φράγκος από το θρήσκευμά τους. Ο πατέρας του έπαιζε ζαμπούνα και ο μικρός Μάρκος σε ηλικία μόλις 8 ετών είχε μάθει και έπαιζε τουμπί σε διάφορα πανηγύρια μαζί με τον πατέρα του.

Όπως πολλά παιδιά εκείνη την εποχή, λόγω της φτώχειας έτσι και ο Μάρκος παράτησε νωρίς το σχολείο και έκανε διάφορες δουλειές για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια. Εργάστηκε βοηθός σε μανάβικο, λούστρος, σε εργοστάσια, μοίραζε εφημερίδες και έκανε και αρκετές γεωργικές εργασίες.

Λίγο πριν κλείσει τα 13 του χρόνια έφυγε από την Σύρο με προορισμό τον Πειραιά, σχεδόν μόνος του, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του τον ακολούθησαν λίγους μήνες αργότερα. Εκεί έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού, όπως έλεγαν τότε. Εργάτης στη λαχαναγορά, στο λιμάνι, σε καρβουνιάρικο και βοηθός σε ένα καφενεδάκι.

Από το 1925 και για μια δεκαετία περίπου εργάστηκε ως σφάχτης στα σφαγεία του Πειραιά και της Αθήνας. Μόλις στα 21 του έκανε τον πρώτο του γάμο. Παντρεύτηκε την Ελένη Μαυροειδή, την Ζιγκοάλα όπως την αποκαλούσε ο Μάρκος.
Η μουσική και ιδιαίτερα το μπουζούκι ήταν αυτό που τον απασχολούσε για πολλά χρόνια. Φιλολογείτε ότι είχε δώσει όρκο στον εαυτό του πως αν δεν καταφέρει να μάθει μπουζούκι θα έκοβε τα δάχτυλά του με το χασαπομάχαιρο. Σε μικρό χρονικό διάστημα έμαθε να παίζει μπουζούκι, και μάλιστα άρχισε να γίνεται γνωστός. Επίσης παράλληλα άρχισε να γράφει δικά τραγούδια, στίχους και μουσική.

Περίπου το 1933 ο Μάρκος κυκλοφόρησε την πρώτη ηχογράφηση με μπουζούκι στη Ελλάδα το τραγούδι «Καραντουζένι» ή «Έπρεπε να΄ρχόσουνα βρε μάγκα μου», τραγουδώντας ο ίδιος, παρότι δεν ήταν σίγουρος για την ποιότητα της φωνής του. Το 1935 έγραψε την «Φραγκοσυριανή», την μεγαλύτερη επιτυχία του, που έγινε γνωστή περίπου το 1954 όταν την τραγούδησε ο Γρ. Μπιθικώτσης.

Αφήγηση του Μάρκου για το πώς έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι:
«Όλος ο κόσμος της Σύρου μ’ αγαπούσε πολύ, διότι κι εγώ ήμουν Συριανός και το είχαν καμάρι οι Συριανοί. Κάθε καλοκαιράκι με περίμεναν να πάω στη Σύρα να παίξω και να γλεντήσει όλη η Σύρα μαζί μου. Το 1935 πήρα μαζί μου τον Μπάτη, τον αδερφό μου τον μικρό και τον πιανίστα Ροβερτάκη και πήγα για πρώτη φορά στη Σύρο, σχεδόν είκοσι χρόνια αφ’ ότου έφυγα από το νησί. Πρωτόπαιξα, λοιπόν, σ’ ένα μαγαζί στην παραλία, μαζεύτηκε όλος ο κόσμος. Κάθε βράδυ γέμιζε ο κόσμος το μαγαζί κι έκατσα περίπου δύο μήνες. Εγώ, όταν έπαιζα και τραγουδούσα, κοίταζα πάντα κάτω, αδύνατο να κοιτάξω τον κόσμο, τα έχανα. Εκεί όμως που έπαιζα, σηκώνω μια στιγμή το κεφάλι και βλέπω μια ωραία κοπέλα. Τα μάτια της ήταν μαύρα. Δεν ξανασήκωσα το κεφάλι, μόνο το βράδυ την σκεφτόμουν, την σκεφτόμουν… Πήρα, λοιπόν, μολύβι κι έγραψα πρόχειρα:

Μία φούντωση, μια φλόγα έχω μέσα στην καρδιά λες και μάγια μου ‘χεις κάνει
Φραγκοσυριανή γλυκιά…
Ούτε και ξέρω πώς την λέγανε ούτε κι εκείνη ξέρει πως γι ‘ αυτήν μιλάει το τραγούδι. Όταν γύρισα στον Πειραιά, έγραψα τη Φραγκοσυριανή

Περίπου το 1936 χωρίζει με την πρώτη του γυναίκα, την έπιασε λέει να έχει σχέση με τον κουμπάρο του. Παρόλα αυτά παίρνει διαζύγιο αλλά η Ζιγκοάλα, έχει νόμιμο δικαίωμα από τα οικονομικά του Μάρκου. Έτσι ο Μάρκος έγραφε πολλά τραγούδια με άλλον ονόματα ή διάφορα ψευδώνυμα. Το τραγούδι «διαζύγιο» αναφέρεται σε αυτή την περίπτωση.

Στην Θεσσαλονίκη έδωσε συναυλία το 1937 και πήγε 50.000 κόσμος τότε για να τον ακούσουν.
Το 1941 περίπου παντρεύεται για δεύτερη φορά, την Ευαγγελία που έκανε πέντε παιδιά. Τα δύο του παιδιά πέθαναν αρκετά μικρά. Έζησαν ο Στέλιος, ο Δομένικος και ο Βασίλης. Οι δύο πρώτοι ακολούθησαν τον πατέρα τους και έκανα καριέρα στον ίδιο χώρο.

Μετά την απελευθέρωση οι περισσότεροι συνεργάτες του Μάρκου είχαν πεθάνει. Μετά το 1955 πολλοί καλλιτέχνες που ο ίδιος είχε βοηθήσει αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του, όπως επίσης και οι δισκογραφικές εταιρίες. Την όλα κατάσταση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η υγεία του. Μια αρθρίτιδα στα δάχτυλα τον δυσκολεύει να παίξει μπουζούκι. Όλα αυτά λογικό είναι να τον φέρουν σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πηγαίνοντας στην Ικαρία και κάνοντας ιαματικά λουτρά, καταφέρνει και ξεπερνά το πρόβλημα της υγείας του. Το 1954 γυρίζει στη Σύρο. Ο κόσμος της Σύρου δεν τον είχε ξεχάσει. Τον αγκάλιασαν, τον βοήθησαν και τον στήριξαν με κάθε τρόπο. Το 1958 η δισκογραφική εταιρία Columbia, μετά από πολλές προσπάθειες του Β. Τσιτσάνη κυκλοφορεί ένα δίσκο με παλιά και καινούργια τραγούδια του Μάρκου, που συμμετέχουν και άλλοι καλλιτέχνες όπως η Κ. Γκρέι, η Α. Γκρέκα και ο Γρ. Μπιθικώτσης. Αυτό ήταν η αρχή για να αρχίζει και πάλι ο Μάρκος να γίνεται περιζήτητος.

Το 1966 περίπου η καθολική εκκλησία τον αφορίζει γιατί παντρεύτηκε τη γυναίκα του με Ορθόδοξο γάμο.

Από το σακχαρώδη διαβήτη που είχε, παθαίνει νεφρική ανεπάρκεια, και στις 8 Φεβρουαρίου 1972 αφήνει την τελευταία του πνοή.

Δείτε το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη στη Ανω Σύρο

 Εικόνες

Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.Τα απαραίτητα πεδία είναι μαρκαρισμένα *

*