18 Ιανουάριος, 2019
elen
  • Η Άνω Σύρος

    Άποψη από την πίσω πλευρά της Άνω Σύρου

  • Άγιος Γεώργιος

    Η καθολική εκκλησία στην Άνω Σύρο

  • Ανεμόμυλος

    Σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων. Ανεμόμυλος στην Απάνω Μεριά

Άνω Σύρος

Π όλη χτισμένη στον λόφο του Σαν Τζώρτζη. Η Άνω Σύρος ή αλλιώς Απάνω Χώρα είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα Μεσαιωνικής πόλης. Απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σύρου. Η πρόσβαση γίνεται από τις τέσσερις εισόδους της (Πορτάρα, Σα Μπαστιάς, Πάνω τέρμα και Σκαλάκια). Ένας παραδοσιακός οικισμός με στενά πλακόστρωτα δρομάκια και μικρά κάτασπρα σπίτια με μπλε παράθυρα. Φημολογείται ότι έχει περί τα 10.000 σκαλοπάτια.

Η Άνω Σύρος, γενέτειρα του μουσικοσυνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη, αποτελεί στολίδι κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Περπατώντας στα στενά της θα συναντήσετε διάσπαρτα γραφικά ταβερνάκια, παραδοσιακά καφενεία, και αρκετά τουριστικά καταστήματα. Αν και πολύ φιλόξενη, η Άνω Σύρος δεν διαθέτει πολλά τουριστικά καταλύματα καθώς τα περισσότερα κτίσματα είναι ιδιόκτητες κατοικίες.

Η Άνω Σύρος ιδρύθηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα. Το 1207 όταν οι Σταυροφόροι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, ο Μάρκος Σανούδος καταλαμβάνει τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, μαζί και την Σύρο και ιδρύει το Δουκάτο της Νάξου. Έτσι το νησί αρχίζει και αποκτά όλο και περισσότερους κατοίκους και δημιουργείται ο πρώτος οργανωμένος οικισμός. Η περιοχή της Άνω Σύρου ήταν η καλύτερη επιλογή, λόγω θέσης. Οικισμός-οχυρό, με πολλά σημεία διαφυγής και πρόσβαση στη θάλασσα.

Μετά την πτώση του Βυζαντίου η Σύρος υπάγεται στην Ενετική κυριαρχία. Οι πειρατικές επιδρομές ήταν συχνότατες αλλά οι κάτοικοι με την πόλη-κάστρο, μπορούσαν εύκολα να τους αντισταθούν. Βασικός παράγοντας ήταν ότι είχαν και την προστασία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το 1538 περίπου το νησί καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Το 1635 περίπου η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στέλνει Καπουτσίνους και Ιησουίτες μοναχούς, οι οποίοι βοηθούν τους κατοίκους να έρθουν σε επικοινωνία με όλη την Ευρώπη. Έτσι, η Άνω Σύρος παίρνει την τελική της μορφή, αυτήν που έχει μέχρι και σήμερα.

Η πρόσβαση στην πόλη της Άνω Σύρου είναι πολύ εύκολη καθώς υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με τα λεωφορεία του Δήμου από και προς την περιοχή. Ακόμα θα βρείτε εταιρίες για να ενοικιάσετε αυτοκίνητα, μηχανάκια. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιδιαίτερο αυτό οικισμό και με δικό σας μεταφορικό μέσο καθώς θα βρείτε θέσεις ελεύθερου πάρκινγκ στην κεντρική πύλη (Πορτάρα).

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μουσείο παραδοσιακών επαγγελμάτων, το Μουσείο Μ. Βαμβακάρη, τη Μονή Καπουτσίνων και Ιησουιτών και τον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Γεώργιο την μεγάλη Καθολική εκκλησία που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου.

Η Απάνω Μεριά.

Η Απάνω Μεριά είναι το βορειότερο μέρος του νησιού. Αποτελεί τμήμα του οικισμού της Άνω Σύρου, αλλά απέχει χιλιομετρικά από αυτόν, καθώς βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην κορυφή του βουνού.

Η διαδρομή για την Απάνω Μεριά είναι σχετικά δύσκολη καθώς πρόκειται για στενό ανηφορικό δρόμο με συνεχείς στροφές. Η περιοχή δεν είναι ανεπτυγμένη τουριστικά, ωστόσο αξίζει να την επισκεφτείτε καθώς η πανοραμική θέα που θα αντικρίσετε θα σας καταπλήξει. Στις παραδοσιακές ταβέρνες σερβίρονται μαγειρευτά και παραδοσιακά φαγητά. Επιλέξτε να περιηγηθείτε στην περιοχή νωρίς το απόγευμα ώστε να δείτε εκεί το ηλιοβασίλεμα.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τους αρχαιολογικούς οικισμούς Καστρί, Χαλανδριανή, και την σπηλιά του αρχαίου φιλόσοφου Φερεκύδη. Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορίες στα βουνά και τους απομονωμένους κολπίσκους. Λία, Γράμματα, Βαρβαρούσα, είναι οι μικρές παραλίες που ανήκουν σε αυτόν τον οικισμό αλλά μπορείτε να τις προσεγγίσετε μόνο κάνοντας πεζοπορία ή με κάποιο σκάφος. Εναρκτήριο σημείο της θαλάσσιας περιήγησης στις βόρειες αυτές παραλίες είναι το χωριό Κίνι. Από το λιμανάκι του ξεκινούν σκάφη που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές.

Εικόνες

Δείτε τη συλλογή φωτογραφίας για την Άνω Σύρο.
Π όλη χτισμένη στον λόφο του Σαν Τζώρτζη. Η Άνω Σύρος ή αλλιώς Απάνω Χώρα είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα Μεσαιωνικής πόλης. Απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σύρου. Η πρόσβαση γίνεται από τις τέσσερις εισόδους της (Πορτάρα, Σα Μπαστιάς, Πάνω τέρμα και Σκαλάκια). Ένας παραδοσιακός οικισμός με στενά πλακόστρωτα δρομάκια και μικρά κάτασπρα σπίτια με μπλε παράθυρα. ...

Γενική εικόνα

Φαγητό - 90%
Διαμονή - 10%
Αγορά - 50%

50%

Περίληψη: Η γραφική Άνω Σύρος με τα στενά δρομάκια και τον ευγενικό κόσμο. Ιδανικό μέρος για τον απογευματινό περίπατο.

Βαθμολογία Χρήστη: 3.28 ( 6 ψήφοι)
50

Σχολιάστε

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.Τα απαραίτητα πεδία είναι μαρκαρισμένα *

*